Home » D:News » Copiii Revoluției. Povești filmate cu părinții revoluționari și copiii acestora, despre tranziția de la comunism la democrație

Copiii Revoluției. Povești filmate cu părinții revoluționari și copiii acestora, despre tranziția de la comunism la democrație

Copiii Revoluției. Povești filmate cu părinții revoluționari și copiii acestora, despre tranziția de la comunism la democrație
Copiii Revoluției au crescut și au ajuns oameni mari.
Publicat: 19.10.2020

În perioada august – octombrie 2020, Pink Cat Studios a realizat o serie de povești filmate cu revoluționarii din cinci orașe și descendenții acestora, pentru a oferi o perspectivă a ambelor generații despre perioada de tranziție, de la comunism la democrație.

Interviurile rezultate în urma proiectului vor fi publicate pe website-ul copiiirevolutiei.ro și pe canalul de Youtube al proiectului, alături de fotografii și o cronologie a evenimentelor din decembrie 1989. Copiiirevolutiei.ro va fi lansat pe data de 31 octombrie 2020. Imagini de la interviuri și filmări, fotografii, întrebări și amintiri din perioada de tranziție sunt disponibile pe pagina de Facebook Copiii Revoluției și pe Instagram @89revokids.

Primele orașe care au hotărât să facă un pas spre democrație

Pink Cat Studios îți propune povești filmate despre perioada numită obsedant „de tranziție” de la comunism la democrație. Poveștile copilăriei sunt acum amintiri, iar comparația între ce își amintesc părinții, care au luptat în Revoluție, și ce își aduc aminte copiii lor ne oferă imaginea completă a acelor ani.

În cadrul proiectului sunt intervievați revoluționari din cinci orașe și descendenții acestora. Orașele sunt dintre cele în care au avut loc evenimente fierbinți, proteste împotriva dictaturii lui Ceaușescu înainte de fuga acestuia: Timișoara, București, Sibiu, Cugir și Cluj au fost primele orașe care au hotărât să facă mai devreme un pas spre democrație. Oameni care pe atunci își riscau siguranța lor și a familiilor lor, locul de muncă și chiar libertatea, au ieșit pe străzi și au scandat LIBERTATE!

Imaginea vieții de familie din anii ‘90 în România

”Vrem să îi cunoaștem și să ți-i arătăm și ție, așa cum sunt astăzi, la peste 30 de ani de la revoluția din 1989. Vrem să știm și să înțelegem cum era viața lor înainte de 1989, ce i-a făcut să adopte acea formă de protest extremă, ce nu mai suportau în regimul dictatorial ceaușist. De aceea, îi vom filma în interviuri lipsite de formalism și expresii pompoase. Vom avea discuții relaxate și calde, în care vom încerca să înțelegem ce funcționa și ce nu, în regimul comunist, precum și cum a fost trecerea la democrație pentru oamenii care au provocat, chiar ei, această tranziție.” – declară Robert Antonescu, coordonator proiect ”Copiii Revoluției”.

Imaginea vieții de familie din anii ‘90 în România este completată de mărturiile copiilor de revoluționari: ce își amintesc despre perioada de dinainte de 1989 și ce s-a schimbat în viața lor în cursul anilor ’90, dacă s-au simțit liberi și dacă au conștientizat, într-o mai mare măsură decât alți copii, ce a însemnat revoluția din decembrie 1989. De asemenea, proiectul vrea să scoată în față toate aspectele vieții în comunism: care au fost mâncărurile, hainele, filmele, muzica și distracțiile care le-au marcat adolescența acestor copii de revoluționari.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase